pagina
direct account aanmaken

Info

SOORT INITIATIEFNEMER
planontwikkelaar of ontwerper
CATEGORIE
discussie, nieuws, verhaal

klik op 'volg pagina' om bericht te ontvangen als deze pagina wijzigt. De frequentie van email-alerts is instelbaar onder 'mijn BUURBook - wijzig instellingen'

Volg pagina
VOLGERS
4
BEKEKEN
367

Verwante pagina's in NL

Identiteit & imago Heusden Vesting

door Beleven in de Vesting
categorie: discussie, nieuws, verhaal

Regie en communicatie

door Beleven in de Vesting
categorie: discussie, nieuws, verhaal

Heusdense Topper: Wibout de Klijne

door Beleven in de Vesting
categorie: discussie, nieuws, verhaal

BUURbook of Nextdoor? Wat is het en hoe gebruikt Beleven in de Vesting dit platform? gewijzigd op: 21-02-2017

BUURbook of Nextdoor: is je buurt open of gesloten?
Een half jaar geleden is Nextdoor in Nederland gelanceerd: een platform vergelijkbaar met een whatsappgroep maar dan op buurtniveau. Nextdoor focust op veiligheid, het delen van informatie en spullen: je informeert elkaar over inbrekers, leent je ladder uit , etc. Hoe verhoudt deze Amerikaanse reus zich tot BUURbook en gaat dit in Nederland werken? Wij zien 5 wezenlijke verschillen:

1       Nextdoor is er alleen voor bewoners, BUURbook is voor iedereen, ook professionals.
BUURbook is het digitale dorpsplein voor alles wat met Heusden Vesting en Beleven in de Vesting initiatieven te maken heeft. Voor bewoners, winkeliers, maar ook de gemeente en andere professionals: iedereen is welkom. Nextdoor is alleen voor bewoners. Op BUURbook informeer je elkaar over de verschilende initiatieven voor Heusden Vesting, Beleven in de Vesting-werkgroepen, thema's die actueel zijn en werk je ook samen met de gemeente aan je buurt. Dat maakt BUURbook zeer geschikt voor co-creatie, participatieprocessen en planvorming in de buurt.

2       Nextdoor is een gesloten omgeving voor een buurt, BUURbook is in beginsel open.
BUURbook is laagdrempelig: onze voordeur staat in principe open. Je hoeft geen account aan te maken om te weten wat er speelt in je buurt. Nextdoor focust op een besloten omgeving voor je buurt. Je wordt eerst gescreend als bewoner. Indien nodig kun je op BUURbook met je buren een besloten BUURgroep aanmaken, voor je straatfeestje bijvoorbeeld. De meeste discussies op BUURbook vinden echter in alle openheid plaats en dat is logisch: zo laat je de gemeente en deelnemers meedoen en oefen je invloed uit of deel je informatie.

3       Nextdoor bepaalt de grenzen van een buurt, BUURbook niet omdat dat heel onhandig is.
Op BUURbook bepaal je zelf wat je buurt is. We kennen geen grenzen. BUURbook stimuleert daarom kennisdeling.

4       Bij BUURbook zijn je gegevens gegarandeerd veilig, bij Nextdoor is dat onduidelijk.
BUURbook is transparant over haar verdienmodel: we zijn net als Nextdoor gratis te gebruiken en hanteren jaarlijkse abonnementskosten voor buurten die een eigen omgeving willen. Deze zijn laag omdat we met vele buurten samen één platform onderhouden. Het verdienmodel van Nextdoor is vooralsnog schimmig. Je gegevens en data staan op servers in de VS. Je buurt is op Nextdoor aan de voorkant afgeschermd maar wordt straks via de achterdeur aan adverteerders verkocht. BUURbook is hier glashelder over: wij zijn reclamevrij, je gegevens staan veilig op een Nederlandse server en we zijn aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

5       BUURbook werkt samen met andere platforms, Nextdoor niet.
Waar kun je bijvoorbeeld een auto huren van je buren via Mywheels? Op wie kan ik een beroep doen als ik zorg of hulp nodig heb via WeHelpen? Nextdoor beperkt zich tot interactie tussen bewoners. Het is zeer de vraag of dat genoeg is om een platform levend te houden. BUURbook gelooft in het samenbrengen van alle informatie over je buurt op één plek. Net als vroeger op het dorpsplein. Dat doen we niet door bestaande platforms te verdringen maar door samen te werken en te verbinden.

Samenvattend: BUURbook is een open, transparant en verbindend digitaal dorpsplein, klaar voor het nieuwe samenwerken tussen bewoners en de gemeente. Nextdoor speelt in op angst, focust op veiligheid en schermt je buurt af van de rest van de wereld.

De visie van BUURbook is dat een prettige buurt bestaat uit een mix van bewoners en lokale ondernemers die met de gemeente en andere professionals samen werken aan hun buurt. Deze tijd vraagt om verbinding: met buurtbewoners, met lokale ondernemers en met de gemeente. Een buurt is daarom gebaat bij een open sociaal netwerk waarop alle informatie over je buurt bij elkaar komt en waarop  we makkelijk en vooral transparant samen kunnen werken en kennis kunnen delen.

Concreet voorbeeld verschil buurbook en Nextdoor:
 
Op Nextdoor postte iemand dat er steeds meer hondenpoep in de straten ligt. Veel mensen steunden haar, door te vertellen dat zij zich er ook zo aan stoorden. Een persoon postte een filmpje uit Amerika dat een mogelijke oplossing liet zien. Vervolgens verminderde het aantal opmerkingen. Resultaat: we weten nu nog beter dat veel mensen zich storen aan de hondenpoep en de hondenpoep ligt er nog steeds
 
Buurbook?
Ik stoor me aan de hondenpoep en hoor dat meer mensen zich daaraan storen. Ik post op Buurbook: ik stoor me aan de hondenpoep en wil graag aan de slag om oplossingen te bedenken om de hondenpoep te verminderen. Wie doet er met mij mee?
Resultaat: er komt altijd een reactie van de regiegroep, of van een werkgroep (in dit geval schoonhouden en onderhouden van de vesting) en de principes van twee weten meer dan een en vele handen maken licht werk gaan in werking.
 

Agenda

Dit plan heeft geen agenda punten